• Bel ons op: 0314-332639
 • Voor school en voor thuis
 • Gratis verzending vanaf € 60,00
 • Verzending binnen 1 tot 3 werkdagen
Nieuw

Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche 1:250

 0 reviews

Een gedenkteken voor de verschrikkelijke Tweede Wereldoorlog

De ruïne van de Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche in Berlijn staat als een gedenkteken voor de verschrikkelijke Tweede Wereldoorlog. Het Schreiber-model toont de staat voordat het in 1943 door brand werd verwoest. Tegenwoordig is alleen de toren over, waarin een gedenkteken is opgericht.

Levertijd 7 werkdagen

€ 21,95
Aantal
Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche

De Evangelische Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche bevindt zich in het westen van Berlijn in de wijk Charlottenburg. Keizer Wilhelm II liet het tussen 1891 en 1895 bouwen en wijdde het op ter nagedachtenis aan zijn grootvader, keizer Wilhelm I. Het werd gebouwd in neoromaanse stijl. De uit het Rijnland afkomstige architect baseerde zijn ontwerp op Rijnlandse kerken zoals de Munster van Bonn of de Marienkirche in Gelnhausen. Zelfs de tufsteen uit de Eiffel, die gebruikelijk is voor kerkbouw in het Rijnland, werd gebruikt.

De Gedächtniskirche had vijf torens. De hoofdtoren, die nog steeds bewaard is gebleven, was destijds de hoogste toren in Charlottenburg en was oorspronkelijk 113 meter hoog. De bouwstijl kenmerkte de hele omgeving: verschillende gebouwen in de omgeving werden ook in neoromaanse stijl gebouwd of herbouwd en vormden het zogenaamde "Romaanse Forum".

Het interieur van de kerk was rijkelijk versierd. Aan de muren en het gewelf werden glasmozaïeken met een totale oppervlakte van 2740 m² bevestigd. De mozaïeken in de veranda zijn tot op de dag van vandaag bewaard gebleven. Ze toonden vooral het leven van Wilhelm I en scènes uit de Frans-Pruisische oorlog van 1870/71. Sommige mozaïeken op de triomfboog voor het koor werden na de verwoesting gevonden en zijn tegenwoordig in verschillende musea te zien.

In november 1943 was er een zware luchtaanval op Berlijn, waarbij het kerkgebouw in brand vloog. Als gevolg hiervan stortte de dakconstructie van het schip in en brak de bovenkant van de hoofdtoren af. De zegevierende mogendheden keurden de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog niet goed. De ruïne bleef voorlopig staan ​​en stond bloot aan verval.

Vanaf 1956 begon de sloop van het schip. 1959-1961 werd een nieuw kerkgebouw opgetrokken volgens de plannen van de architect Eugen Eiermann. De ruïnes van de toren bleven na de Tweede Wereldoorlog over als gedenkteken voor de vrede. Vanwege de slechte staat gaven de Berlijners het de bijnaam "Hollow Tooth". In de ruïnes werd een herdenkingshal ingericht.

Naast de mozaïeken van de voormalige vestibule zijn er een Madonna uit Stalingrad en een Coventry Cross te zien. De Stalingrad Madonna werd in 1942 gemaakt door een dominee en ziekenhuisarts in Stalingrad, kwam naar Duitsland en werd een icoon. Kopieën van deze figuur zijn ook gevonden in de kathedraal van Coventry in Engeland en in de kerk van Volgograd in Rusland. Het Coventry Cross is gemaakt van spijkers uit de kathedraal van Coventry, die ook werd verwoest. Het werd gegeven door de gemeenschap in Coventry als een teken van verzoening.

Meer van Schreiber Bogen
Artikelnummer SKU - 24475
Artikelcode SB - 809
Schaalgroote 1 : 250
Konstrukteur P Tabernacki
Afmeting van het model ( L x B x H ) 300 x 180 x 420 mm
Aantal bouwplaten 7,5
Afmeting bouwplaten 220 x 310 mm
Moeilijkheidsgraad Middelzwaar
Uitgever Schreiber Bogen
Handleiding Duits
Engels
Handleiding met beelden
Over Schreiber Bogen

Schreiber Bogen is een toon aangevende uitgever van karton modellen. De verschillende categoriëen waarbinnen zij de modellen leveren betreffen architektuur, voertuigen, bijzondere modellen en modellen met Kerst- en Paasmotieven. Alle modellen kennen een buitengewoon goede kleur-echtheid en zijn kwalitatief uitstekend uitgevoerd.
Er zijn nog geen recensies over dit product geschreven. Wilt u zelf een recensie schrijven? Log dan in.

Aanbevolen producten

 • De DCD Survivalgids | 8 - 12 jaar

  € 12,50
  Bestel
 • Carrousel

  € 9,10
  Bestel
 • Groeipuzzel levenscyclus Educo

  € 32,95
  Bestel
 • Regenboog cijfers

  € 9,25
  Bestel